بازگشت

وتراجمة لوحيه


به فراز «محبط الوحي» نيز مراجعه شود.

«تراجمة» جمع «ترجمان» به معني بيان كننده، مفسّر و شرح دهنده است.

«وحي» عبارت است از القاي امري در باطن فرد. چه آنكه آن فرد انسان، فرشته و يا حيوان باشد و چه آنكه آن امر، نور، علم، ايمان، وسوسه و غيره باشد و چه آنكه آن القا، تكويني و يا به دل انداختن باشد و چه آنكه اين عمل با واسطه و يا بدون واسطه باشد و چه آنكه القاكننده خدا و يا غير خدا باشد.

«وحي الهي» عبارت است از اموري كه از طرف خداوند بر وجود مبارك انبياي مكرّم نازل گرديده است. و ائمّه معصومين عليهم السلام ترجمه و بيان كننده وحي خداوند و واضح كننده آن بر مردم هستند.



[ صفحه 162]



سدير مي گويد: از امام باقر عليه السلام خواستم «خود را به من معرفي نمايند». امام فرمودند:

قال الباقر عليه السلام «نَحنُ خُزَّانُ علمِ اللّهِ و نحنُ تَراجِمَةُ وَحيِ اللّهِ و نحنُ الحُجَّةُ البالِغَةُ عَلي مَن دُون السَّماءِ و مَن فُوق الاَرضِ». [1] .

امام باقر عليه السلام فرمودند: ما گنجداران علم خداوند هستيم و ما ترجمه ها و بيان كنندگان وحي خداونديم و ما دلائل و حجّت هاي رشديافته خداوند بر اهل آسمان و زمين هستيم.

در بعضي از زيارت هاي ديگر نيز كه براي ابراز ارادت و سلام به ائمّه عليهم السلام صادر شده، ايشان را با همين عنوان سلام مي دهيم:

«اَلسَّلام عَلَيكُم يا تَراجمة وَحي اللَّه». [2] .

سلام بر شما كه بيان كنندگان وحي الهي هستيد.

سنگين ترين وحي الهي، قرآن است كه اگر بر كوه نازل مي گشت، آن را خاشع و متلاشي مي نمود. [3] .

امامان معصوم عليهم السلام ترجمان قرآن كريم هستند و به تماميِ آن و به عبارات، اشارات، لطائف و حقايق آن آگاهي كامل دارند و ظاهر و باطن قرآن را مي دانند و اين ترجمان فقط از امامان برمي آيد و بس.

قال الباقر عليه السلام: «ما يَسْتَطيعُ اَحَدٌ اَن يُدَّعي اَنَّ عِنْدَه جَميعُ القُرآنِ كُلِّهِ ظاهِرِهِ و باطِنِهِ غيرِ الاَوصياءِ». [4] .

امام باقر عليه السلام فرمودند: هيچ كس نمي تواند ادعا كند كه همه قرآن اعم از ظاهر و باطن قرآن را مي داند، مگر اوصيا.



[ صفحه 163]




پاورقي

[1] كافي، ج 1، ص 192.

[2] بحارالانوار، ج 100، ص 343.

[3] اشاره به سوره مباركه حشر، آيه 21.

[4] كافي، ج 1، ص 228.