بازگشت

والباب المبتلي به الناس من اتاكم نجي ومن لم ياتكم هلك


در اين فراز به امامان معصوم عرضه مي داريم: شما دري هستيد كه به وسيله آن مردم آزمايش مي شوند كه هر كه نزد شما آيد، نجات يافته و هر كس از شما دوري كند و نيايد، هلاك شده است.

اين فراز اشاره به «باب حِطّة» در قوم بني اسرائيل دارد كه آن قوم به «باب حطّة» امتحان شدند. اين باب، دري بود كه بني اسرائيل بايستي با خضوع در حال ركوع، از آن در عبور كنند و بگويند «حِطَّةٌ» يعني «خداوندا ما را مورد عفو و بخشش خود قرار ده». قوم بني اسرائيل وقتي به آن در (كه گفته شده در شام، دهكده اريحا و يا دربِ هشتم بيت المقدّس است) رسيدند، ديدند آن درب بسيار بلند و عظيم است، بسياري از قوم بني اسرائيل گفتند: با اين دربِ بزرگ، احتياجي به ركوع و خضوع نيست و ما گمان مي كرديم درب كوچك است كه بايد خم شويم. لذا بعضي با حالت راست قامت وارد شدند و برخي براي آنكه متديّنين را به تمسخر گيرند و علناً مخالفت كرده باشند، به درب پشت كرده وارد شدند و بعضي حتّي «حطّة» بر زبان جاري نساختند و عدّه اي نافرماني بيشتري كرده، «حِنُطَه» به معني «طلب گندم» را بر زبان آوردند. لذا قرآن مي فرمايد:

«فَبَدَّلَ الَّذِينَ ظَلَمُوا قَوْلًا غَيْرَ الَّذِي قِيلَ لَهُمْ». [1] .

كساني كه ستم كرده بودند، سخن را به غير آن كه به آنان گفته شده بود، تغيير دادند.



[ صفحه 229]



عدّه بسيار كمي از امتحان خداوند سربلند بيرون آمده، فرمان خداوند را كاملاً اطاعت كردند. [2] .

امامان معصوم همانند «باب حطّة» در ميان مسلمانان هستند و همان گونه كه قوم بني اسرائيل با آن درب آزمايش شدند، مسلمانان نيز با وجود امامان آزمايش مي شوند و هر كس به ولايت آنان وارد شود، نجات مي يابد و هر كس دوري كند و يا به آنها پشت نمايد، هلاك شود.

قال رسول اللّه صلي الله عليه وآله: «انّما مثلُ اهلِ بَيتي فيكم كمثلِ سَفينَةِ نُوحٍ مَن رَكَبَها نَجا و مَن تَخَلّف عَنها غَرَقَ و مثل باب حطّة مَن دَخَلَه نَجا و مَن لم يدخله هَلَكَ». [3] .

پيامبر اكرم صلي الله عليه وآله فرمودند: همانا اهل بيت من در ميان شما، همانند كشتي نوح هستند كه هر كه سوار شد، نجات يافت و هر كس مخالفت كرد، غرق مي گردد و همانند درب حطّه هستند. هر كس داخل شد، نجات مي يابد و هر كس داخل نگرديد، هلاك مي شود.

پس بر همه امّت مسلمان لازم است كه از ائمّه معصومين عليهم السلام تبعيّت نمايند و آنان كه تبعيّت نكنند، از آزمايش الهي سربلند خارج نگشته اند.

قال أميرالمؤمنين عليه السلام: «هؤلاء بَنو إسرائيل نصبَ لَهُم باب حطّة و أنتم يا معشر اُمّة محمَّد نصب لكم باب حطة أهل بيت محمَّد صلي الله عليه وآله، و أُمِرْتُم بِاِتّباعِ هداهم، و لُزوم طَريقَتهم ليَغْفر لكم بِذلك خطاياكُم و ذُنُوبكُم، و لِيزداد الُمحسنُون مِنكُم، و باب حطّتكم اَفْضل مِن باب حطّتهم لان ذلك بأخاشيب و نحنُ النّاطِقون الصّادِقون المُؤمِنون الهادُون الفاضِلُون». [4] .

اميرالمؤمنين علي عليه السلام فرمودند: اين بني اسرائيل بودند كه خداوند براي آنها باب



[ صفحه 230]



حطّه را قرار داد و باب حطّه شما، اي امّت محمّد (كه به آن آزمايش مي شويد)، اهل بيت محمّد صلي الله عليه وآله هستند. فرمان داده شده ايد، به تبعيت از هدايت آنها و بر شما لازم شده، پيمودن راه آنها تا بدين كار خطاها و گناهان شما بخشيده شود و كارهاي نيكتان زياد گردد و باب حطّه شما بهتر است از باب حطّه بني اسرائيل. زيرا آن درب از چوب ها بود، ولي ما كه باب حطّه شما هستيم سخنگو، راستگو، مؤمن، هدايت گر و فاضل هستيم.


پاورقي

[1] سوره مباركه بقره، آيه 59.

[2] براي توضيح بيشتر به كتاب هاي تفسير آيات 58 و 59 سوره مباركه بقره مراجعه شود.

[3] بحارالانوار، ج 23، ص 105.

[4] بحارالانوار، ج 23، ص 122 و 123.