بازگشت

وبه تومنون وله تسلمون


«تسلمون» به دو صورتِ «تُسْلِمُون» و «تُسَلِّمُون» خوانده شده است.

«تُسْلِمُون» از «سلم» به معني صلح و آرامش بوده و به طاعت و مسالمت گفته مي شود. «تُسَلِّمُون» از «تَسليم» به معني سلام كردن، گردن نهادن و فرمان برداري كردن است.

در اين فراز عرضه مي داريم: «و به يگانگي ذات، صفات و افعال خداوند ايمان داريد و مؤمن هستيد و تسليم امر او بوده، به فرمان خدا گردن مي گذاريد و فرمان بردار او هستيد» و يا گفته شود «براي خداوند سلم بوده، طاعت او به جا آورده، در مقابل فرامين او اطاعت پذير هستيد».

ايمان و اسلامِ امامان معصوم عليه السلام به همراه معرفت بوده و آنان حقيقت ايمان و طاعت الهي را درك نموده، عامل به آن بوده اند و بيان حقيقت ايمان نموده اند. چرا كه ايمان همان تسليم است.

قال علي عليه السلام: «اَصْل الايمان حسن التَسْليم لاَمر اللّه». [1] .

حضرت علي عليه السلام فرمودند: اصل و ريشه ايمان، پذيرفتن شايسته فرمان خداوند و تسليم در برابر فرمان او است.

و ايمان خالص گرداندن اعمال براي خداوند متعال است.

قال علي عليه السلام: «الايمان اِخلاص العَمل». [2] .

حضرت علي عليه السلام فرمودند: ايمان خالص كردن عمل است.



[ صفحه 232]



و مؤمن در برابر خدا، تسليم است.

سئل ابوعبداللّه عليه السلام: «باي شي ء عُلِمَ المُؤمِنُ انَّه مؤمنٌ؟» قال: «بالتسليم لله و الرضا بما وُرِدَ عليه من سُرور و سَخَطٍ». [3] .

از امام صادق عليه السلام سؤال كردند: از كجا دانسته مي شود كسي مؤمن است حضرت فرمودند: از تسليم او در برابر خدا و خرسندي او به هر خوشي و ناخوشي اي كه به او مي رسد.

امّا اسلام كه عبارت است از تسليم در مقابل خداوند، داراي مراتب و درجاتي است. همچنان كه حضرت علي عليه السلام اسلام را اين گونه توصيف نموده است.

قال علي عليه السلام: «لانسبنَّ الإسلام نسبةً لم ينسبهُ احدٌ قبلي و لا ينسبهُ احدٌ بَعْدي، الإسلام هو التسليمُ، و التسليمُ هو التصديق و التصديق هو اليقين، و اليقين هو الاداء، و الاداءُ هو العَمَل». [4] .

امام علي عليه السلام فرمود: اسلام را آن چنان وصف كنم كه پيش از من هيچ كس چنان وصفي نكرده و پس از من نيز نخواهد كرد: اسلام همان تسليم است و تسليم همان تصديق و تصديق همان يقين و يقين همان انجام وظيفه است و انجام وظيفه همان عمل است.

چنين توصيفي از اسلام از زبان مبارك اهل بيت عليهم السلام صادر مي گردد و از گفتار معصومي پديد مي آيد كه خود با تمام وجود، تسليم امر الهي است.

قال رسول اللّه صلي الله عليه وآله: «علي بن ابيطالب اقدم اُمَّتي سلماً و اَكْثرهم علماً و اَصحهم ديناً و اَفْضلهُم يَقيناً و اَحْلمهم حلماً و اسمحهم كفاً و اَشْجَعهم قَلباً و هو الاِمام و الخَليفة بَعْدي». [5] .

پيامبر صلي الله عليه وآله فرمودند: علي بن ابيطالب پيشگام ترين فرد امّت من در اسلام و داراي



[ صفحه 233]



بيشترين علم و صحيح ترين دين و افضل ترين يقين و با گذشت ترين اشخاص در گذشت و جوانمردترين افراد در جوانمردي و بخشنده ترين مردم در بخشش و داراي شجاع ترين قلب است و اوست امام و جانشين من پس از من.

در توصيفي ديگر پيامبر اكرم صلي الله عليه وآله، حضرت علي عليه السلام را اوّلين مؤمن و مسلم معرفي مي نمايند.

قال رسول اللّه صلي الله عليه وآله: «أَوَّل المُؤمنين اِسْلاماً و اخَلصهم يماناً و اسمح النَّاس كفاً، سيّد النَّاس بعَدْي، قائد الغر المحجلين اِمام اَهلِ الارضِ علي بن ابيطالب». [6] .

پيامبر صلي الله عليه وآله (در توصيف حضرت علي عليه السلام) فرمودند: اوّلين مؤمن و مسلمان و خالص ترين افراد از نظر ايمان و جوانمردترين و بخشنده ترين مردم در بخشش گري، سرور و آقاي مردم بعد از من و رهبر سپيدرويان، امام اهل زمين، علي بن ابيطالب است.

با اين خصوصيات كه در وجود امام است، بايد او ايمان خالص به خداوند داشته و تسليم اوامر الهي باشد.


پاورقي

[1] غررالحكم، ح 3087.

[2] غررالحكم، ح 873.

[3] بحارالانوار، ج 2، ص 205.

[4] معاني الاخبار، ص 185.

[5] الامالي، شيخ صدوق، ص 57.

[6] موسوعه امام علي بن ابيطالب، ج 9، ص 126.