بازگشت

وبكم اخرجنا الله من الذل وفرج عنا غمرات الكروب وانقذنا من شفا جرف الهلكات ومن ال


«غَمَرات» جمع «غمرة» از ماده «غمر» به معني از بين بردن اثر چيزي است. سپس به جهل و ناداني عميق و گرفتاري هاي شديدي كه انسان را در خود فرو مي بَرد گفته مي شود.

«كُرُوب» جمع «كرب» و در اصل به معني زير و رو كردن زمين و شيار ايجاد كردن است و به معني گره محكمي است كه بر طناب مي زنند. سپس به غم و اندوه شديد كه گره در كار انسان ايجاد مي كند و امور انسان را زير و رو مي كند اطلاق شده است.

«شفا» از ماده «شفو» به معني لبه چيزي است و در اصل به كناره چاه و يا خندق و مانند آن مي گويند.

«جُرُف» به معني حاشيه و ديواره رودخانه يا چاه است كه آب زير آن را خالي كرده



[ صفحه 429]



باشد. پس معني «شفا جُرُف الهَلَكات» يعني لبه ديواره هلاك كننده ها كه زير آن خالي است و هر لحظه ممكن است فروريزد و كساني كه بر روي لبه ايستاده اند را به سوي هلاكت بكشاند.

پيروان و شيعيان امامان معصوم عليهم السلام به واسطه تربيت ائمّه معصومين عليهم السلام و وجود آنها و امامت پيروي از آنها، از ذلّتِ گمراهي و كفر خارج مي شوند و به عزّتِ اسلام و ايمان روي مي آورند و از طرفي از ذلّتِ جهل خارج مي شوند و به عزّتِ علم سرفراز مي گردند و به واسطه قبول ولايت ائمّه معصومين عليهم السلام از ذلّت عذاب هاي دنيايي و آخرتي نجات يافته، به عزّتِ امن و امان سرافراز مي گردند و به واسطه توسّل به آنها، از سختي ها نجات مي يابند و به واسطه تمسّك به ريسمان محكم آنها كه همان عروةالوثقي هستند، از پرتگاه هاي اعتقادي و معنوي و از آتش دوزخ رهانده مي شوند.

قيل لعلي بن ابيطالب عليه السلام: «كَيْفَ اَصْبحتَ؟ فَرَفَعَ رَأْسَه و قال: اصبَحْتُ و اللّه مُحبّاً لِمحبّنا، صابراً علي بُغْض مبغضنا ان محبّنا يَنْتظر الروح و الفَرج في كلّ يَوْم و لَيْلة و ان مبغضنا بني بُنْياناً فأَسس بُنْيانه عَلي شفا جُرُف هار فَكأنّما بُنْيانه قَدْ انهار». [1] .

كسي به حضرت علي عليه السلام عرضه داشت: چگونه صبح كرديد؟ امام سر خود را بالا آورده، فرمودند: شب را به صبح رساندم در حالي كه دوست دار دوستدارانم هستم و بر كينه توزي دشمنانم صبر پيشه مي كنم و همانا دوستانم فرج و گشايش الهي را انتظار مي كشند و دشمنانم بنيان خود را بر پرتگاهي كه هر لحظه به ميان آتش پرتاب خواهد شد، بنا كرده اند.


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 27، ص 121.