بازگشت

ومن رد عليكم في اسفل درك من الجحيم


و هر كس به شما (ائمه طاهرين) پشت نمايد، در پايين ترين جايگاه جهنم جاي دارد.

«درك» عميق ترين نقطه چيزي مانند قعر اقيانوس است. همچنين به آخرين ريسمان هايي كه به يكديگر متصل مي كنند و به عمق دريا مي فرستند، «درك» گفته مي شود. نيز به خسارت هايي كه دامن گير انسان مي شود، «درك» مي گويند.

پس درك، به مراتب و مراحل زيرين و پايين اطلاق مي گردد و در مقابل «درجه» كه به مراتب و مراحل بالا گفته مي شود، قرار دارد. از همين رو به پله هايي كه به طرف پايين و سرداب مي رود، «درك» مي گويند و به پايين بردن مقام و رتبه شخص، «دركه» گفته مي شود. همچنان كه به پله هايي كه به طرف بالا مي رود، «درج» گفته شده و به بالا بردن مقام و شخصيت فرد «درجه» مي گويند.

«جحيم» از ماده «جحم» يا «جحمة» گرفته شده و به معني شدت برافروختگي آتش و آتش هايي كه روي هم متراكم است، مي باشد. به همين دليل به جهنم، «جحيم» گفته مي شود. مائده / 10.

به آتش هاي سوزان و وسيع دنيا نيز جحيم گفته مي شود. چنان كه آتش افروخته شده براي حضرت ابراهيم عليه السلام، جحيم خوانده شده است. صافات / 97.

پس هر كس به ائمه عليهم السلام پشت نمايد و از آنان برگردد، هم در دنيا در



[ صفحه 100]



پايين ترين درجه آتش دنيوي قرار دارد - چرا كه دچار كفر و نافرماني و عدم لذت معنوي است - و هم در آخرت جايگاهي جز پايين ترين درجه جهنم نخواهد داشت.