بازگشت

اشهد الله واشهدكم اني مؤمن بكم وبما آمنتم به كافر بعدوكم وبما كفرتم به مستبصر بش


خدا را گواه گيرم و شما را گواه گيرم كه من به شما ايمان دارم و بدانچه شما به آن ايمان داريد، و نسبت به دشمن شما و آنچه آن را انكار كرديد، كافرم. به مقام شما و به گمراهي آنكه با شما مخالفت كرد، بينايم. دوست دار شما و (دوستدار) دوستان شمايم و بغض دشمنانتان را (در دل) دارم و دشمن آنهايم.

زائر پس از فدا نمودن بهترين كسان خود براي ائمه اطهار عليهم السلام، شروع به ابراز ارادت عملي نسبت به خاندان امامت و ولايت نموده است كه فصل جديدي را در زيارت جامعه كبيره مي گشايد.

در ابتدا زائر، خداوند و حضرات معصومين عليهم السلام را شاهد مي گيرد كه به آنان ايمان داشته و به دشمنان ائمه كفر مي ورزد. چرا كه زمزمه گر اين فرازها، يقين دارد كه هيچ شاهد ديگري بر اثبات مدعاي او نزديك تر از خداوند و ائمه اطهار عليهم السلام وجود ندارد. با اين تفاوت كه خداوند شاهد بالذات است و ائمه طاهرين عليهم السلام، شاهدان به جعل الهي. همان گونه كه در فرازهاي قبل زائر اقرار داشت كه «شهدآء علي خلقه» و «شهداء دار الفناء».

پس زائر مي بايست بر آن باشد كه در اين ادعا - كه خداوند و ائمه را بر آن شاهد گرفته است -، هيچ دروغي وجود نداشته باشد. چرا كه آنان، عالم به سر و خفيات هستند و اگر زائر ادعاي دروغين كند، نه تنها شاهد گرفتن



[ صفحه 126]



نفعي ندارد، بلكه شاهدان شهادت بر دروغ بودن مدعا خواهند داد.

زائر در اين فراز، خداوند و ائمه معصومين عليهم السلام را بر ايمان خود شاهد مي گيرد تا منافع زير شامل حالش گردد:

1 - تثبيت ايمان

2 - آسان مردن

3 - رفاه در قبر

4 - بهره بري از نعمت هاي برزخ

5 - رفاه در صحراي محشر

6 - بهره برداري از شفاعت ائمه

7 - دخول در بهشت

8 - مقام مقربين در جنت الهي

در توضيح عبارت «كافر بعدوكم» بايد گفت، در فرازهاي قبل اشاره كرديم كه كفر داراي سه قسم (ممدوح، مذموم، نه ممدوح و نه مذموم) است و «كفر» در اين فراز از قسم كفر ممدوح مي باشد.

اين جمله تأكيد «مؤمن بكم وبما آمنتم به» است. زيرا ايمان به امامان معصوم عليهم السلام تحقق نمي يابد، مگر آنكه به همراه كفر ورزيدن به دشمنان ايشان باشد.

«مستبصر بشانكم» بيانگر اقرار اجمالي به بصيرت و بينايي به مقام ائمه معصومين عليهم السلام است و زائر اقرار مي نمايد كه من اجمالا به شأن و منزلت و مقام شما بينايي يافته و يقين به گمراهي مخالفان شما پيدا كرده ام. چرا كه به شما آن چنان كه از ابتداي زيارت توصيف نمودم، معرفت يافته ام.

البته شناخت تفصيلي ائمه معصومين عليهم السلام براي همه كس امكان پذير نيست. چرا كه انسان ها با عقول ناقص و درك هاي ناچيز خود نمي توانند به انوار آنان، معرفت كامل پيدا كنند و محبان و عاشقان واقعي ائمه اطهار عليهم السلام با



[ صفحه 127]



عشق و حب خود، به بعضي از مراتب ايشان پي مي برند.