بازگشت

علم خداداد، در دوران كودكي


امام هادي عليه السلام در همان دوران خردسالي آن چنان از علم و هوشياري و كمالات فوق العاده اي برخودار بود كه اطرافيان را حيران مي نمود. تاريخ نويسان مي نويسند:

پس از شهادت امام جواد عليه السلام معتصم عباسي شخصي به نام «عمر بن فرج» را به عنوان فرمانرواي مدينه برگزيد و او را به مدينه فرستاد تا معلم مخصوصي براي حضرت هادي (كه در آن وقت هشت سال داشت) پيدا كند. عمر بن فرج از دشمنان پركينه خاندان رسالت بود و منظور معتصم از تعيين معلم دشمن اين بود كه تعليم و تربيت او در حضرت هادي عليه السلام اثر بگذارد و افكار و روحيات عالي آن حضرت را عوض كند و دوستي دشمنان اهل بيت عليهم السلام را در دل امام جاي دهد.

عمر بن فرج پس از جستجو و پي گيري، شخصي به نام «جنيدي» را كه از دشمنان خاندان رسالت بود، به عنوان معلم حضرت هادي برگزيد، براي او حقوقي تعيين كرد و از او خواست كه مانع ملاقات شيعيان با حضرت هادي عليه السلام گردد.



[ صفحه 22]



جنيدي به كار خود مشغول شد، ولي هر روز آنچه از حضرت هادي مشاهده مي كرد شگفت زده مي شد.

روزي محمد بن جعفر از جنيدي پرسيد: «اين كودك - يعني حضرت هادي - در تحت آموزش تو چگونه است؟»

جنيدي از اين تعبير برآشفته شد و گفت: «مي گويي اين كودك! نمي گويي اين پير! تو را به خدا كسي را داناتر از من نسبت به علم و ادب در مدينه مي شناسي؟»

محمد پاسخ داد: «نه.»

جنيدي گفت: سوگند به خدا من بحثي را در ادبيات پيش مي كشم و به تجربه و تحليل آن مي پردازم، بعد مي بينم او مطالبي را به گفته هايم مي افزايد كه من از آنها استفاده مي كنم و از او مي آموزم. مردم گمان مي كنند من به حضرت هادي عليه السلام درس مي دهم، ولي به خدا اين من هستم كه از او درس مي آموزم...

چند روزي بعد محمد بن جعفر، با جنيدي ملاقات كرد و پرسيد: «حال اين كودك چگونه است؟»

جنيدي از اين حرف برانگيخته شد و گفت: «ديگر اين حرف را نزن، سوگند به خدا او بهترين انسان روي زمين و برترين خلق خدا است. گاهي مي خواهد وارد اتاق شود، مي گويم يك سوره از قرآن بخوان بعد وارد شو. مي گويد: كدام سوره؟ من سوره هاي بلند آغاز قرآن را نام مي برم، او همان سوره را از آغاز تا انجام به طور دقيق و درست مي خواند، به گونه اي كه من درست تر از آن نشنيده ام. او



[ صفحه 23]



قرآن را زيباتر از مزامير داوود مي خواند، به علاوه حافظ همه ي قرآن است و به تأويل و تنزيل (معني باطني و تفسير ظاهري) قرآن آگاه است.»

سپس جنيدي از روي تعجب گفت: «سبحان الله! اين كودك با اينكه در ميان ديوارهاي سياه مدينه رشد كرده، پس اين دانش عميق را از كجا آموخته است؟!»

سرانجام همين جنيدي كه از دشمنان خاندان رسالت بود، مريد و سرسپرده آنها شد. [1] .


پاورقي

[1] مآثر الكبري في تاريخ سامرا، ج 3، ص 95 - 96، طبق نقل زندگي امام هادي (ع) باقر شريف قرشي، ص 23 - 24.