بازگشت

علي بن جعفر هماني


علي بن جعفر، مردي «ثقه» و دانشمند بود، و وكالت امام هادي و امام عسكري عليهماالسلام را برعهده داشت و كردارش مورد پسند آن دو بزرگوار بود. [1] .

علي بن جعفر نزد پيشواي دهم (ع) بسيار محترم و ارجمند بود. بين او و «فارس بن حاتم» اختلافي پديد آمد و نزاعي در گرفت. «موسي بن جعفر» نامه اي خدمت امام (ع)



[ صفحه 251]



نوشت و جريان نزاع آنان را به اطلاع آن حضرت رساند و از او خواست تا تكليف وي را روشن كند كه در مسائل و مشكلات به كداميك از آنان رجوع كند. امام (ع) در پاسخ نوشت:

سزاوار نيست از مثل چنين مسأله اي پرسيده شود و نه در مثل چنين موضوعي شك شود. خداوند به «علي بن جعفر» مرتبتي والا بخشيده و ما را بازداشته از اين كه او را با فردي مثل «فارس بن حاتم» مقايسه كنيم. بنابراين، به گاه نياز، به علي بن جعفر رجوع كنيد و از «فارس» دوري گزينيد و او را در هيچيك از امور خود راه ندهيد.... [2] .

علي بن جعفر به جرم جانبداري از مكتب امامت، مورد خشم دستگاه خلافت عباسي قرار گرفت. جاسوسان ازاو نزد متوكل سعايت كردند، كه منجر به دستگيري و به زندان افكندن وي شد. وي مدت زيادي در زندان بود، تا آنكه يكي از درباريان و نزديكان متوكل، در قبال دريافت سه هزار دينار تعهد كرد او را زندان آزاد كند ؛ ولي وقتي خبر به متوكل رسيد، سخت مخالفت كرد و گفت: او وكيل ابوالحسن است و من تصميم بر قتل او دارم.

علي بن جعفر، پس از آگاهي ازتصميم متوكل، سخت بيمناك شد. نامه اي به امام هادي (ع) نوشت و موقعيت دشوار و خطرناك خود را براي آن حضرت بازگفت. امام (ع) در پاسخ نوشت كه در فكر او هست و برايش دعا خواهد كرد. در پرتو دعاي امام (ع) متوكل، همه ي زندانيان از جمله علي بن جعفر را آزاد كرد و از او عذرخواهي نمود. [3] .

«ابوجعفر عمري» نقل مي كند: «ابوطاهر بن بلال» [4] در سفر حج ديد علي بن جعفر پولهاي زيادي انفاق مي كند. پس از بازگشت، در نامه اي موضوع را به امام عسكري (ع) گزارش كرد. امام (ع) در پاسخ نوشت:

ما دستور پرداخت دويست هزار دينار را به او داديم؛ ولي او تنها نيمي از آنها را پذيرفت.



[ صفحه 252]



مردم حق ندارند در كارها و اموري كه ما اجازه ي اظهار نظر و دخالت در آنها را به آنان نداده ايم، وارد شوند.

راوي مي گويد: علي بن جعفر بر امام هادي (ع) وارد شد و آن حضرت دستور داد سي هزار دينار طلا به وي پرداخت كنند. [5] .


پاورقي

[1] همان، ص 212.

[2] اختيار معرفة الرجال ج 2، ص 807، رديف 1005، در همين منبع، ص 809، رديف 1009، روايت ديگري نزديك به همين مضمون از قول ابراهيم بن محمد همداني نقل شده است.

[3] همان، ص 865، رديف 1129.

[4] ابوطاهر از عناصر نامطلوب دوران امام عسگري و امام زمان عليهماالسلام بود و به دروغ از سوي امام حسن (ع) ادعاي وكالت مي كرد. اموالي از امام (ع) نزد وي بود كه از تحويل آنها به «محمد بن عثمان» نايب خاص امام زمان (ع) خودداري كرد؛ از اين رو، شيعيان از وي بيزاري جسته، او را مورد لعن قرار دادند (ر.ك الغيبه، ص 245).

[5] الغيبه، ص 212.