بازگشت

خلاصه ي حالات (دوازدهمين معصوم، دهمين اختر امامت)


آن حضرت طبق مشهور، سه شنبه، دومين روز از ماه رجب، سال 212 هجري قمري [1] ، در قريه اي به نام صريا - سه فرسخي شهر مدينه ي منوره ديده به جهان گشود [2] .

- نام: علي [3] صلوات الله و سلامه عليه.

- كنيه: ابوالحسن و ابوالحسن الثالث.

- لقب: هادي، ناصح، متوكل، نقي، مرتضي، عالم، طاهر، طيب، عسكري، أمين، ابن الرضا و....

- پدر: امام محمد، جواد الائمة عليه السلام.

- مادر: سمانه - از اهالي مغرب - و معروف به سيدة بوده است.

- نقش انگشتر: «الله ربي و هو عصمتي من خلقه».



[ صفحه 10]



- دربان: عثمان بن سعيد عمري.

- مدت عمر: آن حضرت سلام الله عليه، مدت شش سال و پنج ماه در حيات پدر بزرگوارش؛ و نيز پس از شهادت وي، مدت 33 سال و 9 ماه رهبريت و امامت جامعه را بر عهده داشت.

جمعاً عمر پر بركت آن حضرت را حدود 41 سال و چند ماه گفته اند، كه مدت بيست سال و أندي از آن را در شهر سامراء، تحت نظر حكومت عباسي به طور اجبار اقامت داشت.

- مدت امامت:

بنابر آنچه كه بين گفتار مورخين و محدثين مشهور است: آن حضرت، روز سه شنبه، پنجم ماه ذي الحجة، سال 220 هجري، پس از شهادت پدر بزرگوارش به منصب امامت و خلافت نائل آمد و حدود 33 سال و 9 ماه، امامت و هدايت جامعه ي اسلامي را عهده دار بود.

- آن حضرت پس از شهادت پدر بزرگوارش، مرتب در حصر و تحت اذيت و آزار دستگاه ظلم و جور خلفاء بني العباس و مخالفين قرار داشت؛ و بيشتر مدت امامت خود را يا در زندان و يا تحت نظر جاسوسان و مأموران حكومت سپري نمود.

و اگر هم بر حسب ظاهر آزاد مي شد، غير مستقيم برخوردهاي حضرت و نيز رفت و آمد افراد را به حضور ايشان، تحت كنترل شديد قرار مي دادند.

اما براي آن كه افكار عمومي خدشه دار نگردد، به طور رياكارانه در ظاهر و در موقعيت هاي معين، حضرت را تكريم و تعظيم مي كردند.

ولي به هر حال كينه و خباثت و سخن چيني افراد كوردل، امام عليه السلام را به حال



[ صفحه 11]



خود وا نگذاشت؛ و سرانجام حضرت را به وسيله ي زهر مسموم و به شهادت رساندند.

و به همين جهات سياسي و حكومتي، امام عليه السلام كمتر توانست، مسائل دين را در امور مختلف مطرح نمايد و يا جلسات درس تشكيل دهد.

بدين جهت سخنان حضرت، نسبت به پدران بزرگوارش كمتر در بين كتب تاريخ و حديث ديده مي شود.

و همچنين براي اثبات مظلوميت حضرت، همين كافي است كه دفن جسد مطهر آن بزرگوار نيز در خانه ي خود آن حضرت انجام گرفت.

- خلفاء هم عصر: امامت آن حضرت با حكومت و رياست هفت نفر از خلفاء بني العباس به نام هاي: واثق، متوكل، منتصر، مستعين، معتز، معتمد و معتصم مصادف شد.

- شهادت: همچنين در تاريخ روز و ماه شهادت آن امام مظلوم عليه السلام اختلاف است؛ ولي مشهور بين علماء گفته اند: شهادت آن حضرت، روز سوم ماه رجب، سال 254 هجري قمري [4] مي باشد، كه در زمان حكومت معتصم به وسيله ي زهر مسموم و به شهادت رسيد؛ و جسد مطهر و مقدسش در شهر سامراء، در منزل شخصي خود حضرت دفن گرديد.

- فرزند: حضرت داراي چهار فرزند پسر به نام هاي: امام حسن عسكري عليه السلام، حسين، محمد و جعفر؛ و نيز يك دختر به نام عايشه بوده است.



[ صفحه 12]



- نماز امام هادي عليه السلام: دو ركعت است، در هر ركعت پس از قرائت سوره ي حمد، هفتاد سوره ي توحيد خوانده مي شود؛ و پس از آخرين سلام، تسبيحات حضرت فاطمه ي زهراء عليهاالسلام گفته مي شود [5] .

و سپس نيازها و حوائج مشروعه ي خود را از درگاه خداوند متعال طلب مي نمايد، كه انشاءالله بر آورده خواهد شد.



[ صفحه 13]




پاورقي

[1] در تاريخ ولادت حضرت، از نظر مورخين و محدثين بين 15 يا 27 ذي الحجه، و بين دوم يا 13 رجب، سال 212 اختلاف است.

[2] تاريخ مذكور، مطابق با نهم مهر ماه، سال 206 هجري شمسي مي باشد.

[3] نام و لقب آن حضرت به عنوان امام «علي، هادي» عليه السلام طبق عدد حروف أبجد كبير 110، 20 مي شود.

[4] مطابق با يازدهم تيرماه، سال 247 هجري شمسي خواهد بود.

[5] تاريخ ولادت و ديگر حالات آن حضرت برگرفته شده است از:

اصول كافي: ج 1، تهذيب الأحكام: ج 6، تاريخ اهل البيت (ع)، مجموعة نفيسه، أعيان الشيعة: ج 2، اعلام الوري طبرسي: ج 2، مناقب ابن شهر آشوب: ج 4، كشف الغمة: ج 2، بحارالأنوار: ج 48، جمال الأسبوع، دعوات راوندي و....