بازگشت

مقدمه


و لقد انزل الله تعالي فيك من قبل و هم كارهون.... انما وليكم الله و رسوله و الذين آمنوا الذين يقيمون الصلاة و يوتون الزكاة و هم راكعون.

«از زيارتنامه اميرالمومنين (ع) در روز غدير»

روز غدير، عيد ولايت و يادآور امامت راستين و فضيلتهاي متعالي امير مؤمنان علي (ع) است. معصومان (عليهم السلام) يادآوران اين روز بزرگ بودند و با الهام از آيه ي شريف «و ذكرهم بايام الله » منزلت و جلالت غدير را گرامي داشته، فرمانهايي جهت ارج نهادن به آن فرا راه دلدادگان و سرخوشان باده ي ولايت قرار داده اند. يكي از جلوه هاي زيباي بزرگداشت غدير در زيارت مخصوص امام علي (ع) در روز غديرمشاهده مي شود. كلمات آن زيارت زمزمه ي روح نواز امام هادي (ع) است و تاريخ صدور آن سالي است كه معتصم خليفه عباسي آن حضرت را به بغداد احضار كرد. در اين موقعيت، حضرت به زيارت اميرمومنان (ع) شتافت؛ حديث دلبري و يادمان ارزشهاي راستين را تجلي ديگر بخشيد و ميراث ماندگاري از شكوه ولايت در خاطره ها به يادگار گذاشت.

در زمينه ي اتقان سند و استحكام صدور آن صاحب «هديه الزائرين » مي نويسد:

«شيخ جليل محمد بن المشهدي يكي از بزرگان علما است. در مزار كبير براي اين زيارت شريفه سند بسيار معتبري ذكر نموده كه كمتر خبري به قوت سند او مي رسد؛ و عبارت او در اين مقام چنين است: خبر داد مرا فقيه اجل ابوالفضل شاذان بن جبرئيل قمي از فقيه عماد محمد بن ابي القاسم الطبري از ابي علي از پدرش محمدبن الحسن (شيخ طوسي) از شيخ مفيد محمد بن محمد بن نعمان از ابي القاسم جعفر بن قولويه از محمد بن يعقوب كليني از علي بن ابراهيم از پدرش ابراهيم بن هاشم از ابي القاسم حسين بن روح و عثمان بن سعيد عمري از ابي محمد حسن بن علي العسكري از پدرش «امام هادي (ع)» و اين سلسله ي شريفه همه از اعيان علما و شيوخ طائفه و رؤساي مذهب اند و جناب ابوالقاسم حسين بن روح و عثمان بن سعيد هر دو از نواب امام عصر (ع) هستند و بعد از تأمل معلوم مي شود كه در تمام زيارات مأثوره زيارتي به اين وجه از صحت و اعتبار و قوت سند پيدا نمي شود.»

محتواي زيارت درباره ي فرهنگ غدير و زندگي شكوهمند امام علي (ع) است و موارد زير از محورهاي مهم آن شمرده مي شود؛ بدين جهت، اندكي بر ساحل آن درنگ كرده، و روان خويش را از جام روح افزاي آن شادابي مي بخشيم: