بازگشت

تلك عشرة كاملة


روز امام هادي و زيارت آن حضرت عليه السلام در آن روز؛ از بعضي روايات استفاده مي شود كه روزهاي هفته بر معصومين عليهم السلام تقسيم و هر يك يا چند تن از آنان روزي مخصوص دارد كه زيارت آنان در آن روز خصوصيت دارد اين بخش از كتاب را با بيان و ذكر اين مطلب پايان مي دهم نخست دو روايت را و بعد از آن زيارت مخصوص امام علي النقي عليه السلام را ذكر مي نمايم:

روايت اول: سيد بن طاوس در كتاب جمال الاسبوع با سند خود از صقر بن ابي دلف نقل نموده كه گفته:

آن زماني كه متوكل عباسي، امام علي النقي عليه السلام را به سامرا آورده بود، رفتم تا از حال حضرت خبري به دست آورم، آن حضرت نزد زراقي دربان متوكل زنداني بود.

وقتي كه زراقي مرا ديد دستور داد تا مرا نزد او ببرند، مرا نزد او بردند گفت: اي صقر! براي چه به اينجا آمده اي؟ گفتم: خير است! گفت: بنشين.

صقر مي گويد: در كار خود و آمدنم فكر كردم و پيش خود گفتم: آمدنم به نزد او اشتباه بود. وقتي كه جمعيت از نزد زراقي بيرون رفتند به من گفت: چه كار داري و چرا آمدي؟

گفتم: براي كار خيري آمده ام. گفت: شايد آمده اي از حال مولايت بپرسي؟ گفتم: مولاي من جز متوكل كيست؟ گفت: ساكت باش مولاي تو بر حق است از من نترس كه من بر مذهب تو هستم. گفتم: الحمدلله. گفت: آيا دوست داري او را ببيني؟ گفتم:



[ صفحه 30]



آري! گفت: اكنون پستچي خدمت آن حضرت است بنشين تا بيرون آيد. نشستم وقتي كه پستچي بيرون آمد به غلامش گفت: دست صقر را بگير و به اطاق ببر - اشاره به يكي از اطاق ها كرد - وارد آن اطاق شدم ديدم امام علي النقي عليه السلام روي حصيري نشسته و در برابر آن حضرت قبري آماده است بر حضرت سلام كردم، سلام مرا جواب داد آن گاه امر نمود كه بنشينم سپس فرمود: اي صقر چه چيز سبب شده كه اينجا آمدي؟ عرض كردم: آمدم تا از حال تو مطلع شوم در اين اثنا به قبر نگاه كردم و گريه كردم! حضرت به من نظر نمود و فرمود: اي صقر! ناراحت مباش گزندي به من نمي رسانند. گفتم: الحمدلله. پس از آن عرض كردم: يا سيدي! حديثي از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده معناي آن را نمي دانم. فرمود: آن چه روايتي است؟ عرض كردم: قول آن حضرت: «لا تعاودوا الايام فتعاديكم؛ با روزها دشمني ننماييد كه با شما دشمني مي نمايند» معناي اين چيست؟

فرمود: آري مراد از روزها هميشه ما هستيم، سبت (شنبه) نام رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و احد (يكشنبه) نام اميرالمؤمنين عليه السلام و اثنين (دوشنبه) امام حسن و امام حسين عليهماالسلام و الثلاثاء (سه شنبه) امام زين العابدين و امام باقر و امام صادق عليهم السلام مي باشند. اربعاء (چهارشنبه) امام كاظم و امام رضا و امام جواد و من مي باشيم. و خميس (پنجشنبه) پسرم امام حسن عسكري عليه السلام است و جمعه پسر پسرم (حضرت حجت عليه السلام) است كه گروهي كه پيرو حق مي باشند به سوي او مي آيند.

معناي ايام و روزها اين است پس در دنيا با آنها عداوت نورزيد كه در آخرت با شما به دشمني برمي خيزند. سپس حضرت فرمود: از نزد من بيرون رو كه بر تو ايمن نيستم. [1] .

روايت دوم: و نيز سيد بن طاوس به طريق ديگر اين روايت را از ابوسليمان بن اورمه نقل كرده و مفاد اين روايت مفاد حديث پيشين است جز اينكه در آن معجزه اي از امام علي النقي عليه السلام آمده است كه حضرت از غيب خبر داده اند و به ابوسليمان فرمودند: گريه نكن حاجب متوكل نمي تواند مرا به قتل برساند خدا بيش از دو روز به



[ صفحه 31]



او و متوكل فرصت نخواهد داد. بعد از دو روز او و متوكل را خواهند كشت و جريان همان گونه بود كه حضرت خبر داده بود. [2] .

آن گاه مرحوم سيد زيارت هر يك از معصومين عليهم السلام را در روزي كه مخصوص آنان است نقل مي كند تا مي رسد به روز چهارشنبه كه به نام حضرت موسي بن جعفر، امام رضا، امام جواد و امام علي النقي عليهم السلام است و اين زيارت را ذكر مي نمايد:

السلام عليكم يا اولياء الله السلام عليكم يا حجج الله السلام عليكم يا نور الله في ظلمات الأرض السلام عليكم صلوات الله عليكم و علي آل بيتكم الطيبين الطاهرين بابي انتم و امي لقد عبدتم الله مخلصين و جاهدتم في الله حق جهاده حتي اتاكم اليقين فلعن الله اعدائكم من الجن و الانس و انا ابرء الي الله و اليكم منهم يا مولاي يا اباابراهيم موسي بن جعفر يا مولاي يا اباالحسن علي بن موسي يا مولاي يا اباجعفر محمد بن علي يا مولاي يا اباالحسن علي بن محمد انا مولي لكم مؤمن بسركم و جهركم متضيف بكم في يومكم هذا و هو يوم الاربعاء و مستجير بكم فاضيفوني و اجيروني بآل بيتكم الطيبين الطاهرين. [3] .



[ صفحه 32]




پاورقي

[1] جمال الاسبوع، ص 35 و 36.

[2] همان، ص 36.

[3] همان، ص 40 و 41.