بازگشت

حج


از امام ابوالحسن الهادي عليه السلام درباره ي بعضي از مسائل حج پرسيده اند و آن بزرگوار پاسخ داده است از جمله مسائل ذيل است:

محمد بن مسرور نقل كرده مي گويد: به خدمت ابوالحسن سوم - امام هادي عليه السلام نوشتم: چه مي فرماييد درباره ي مردي كه به قصد عمره ي تمتع به حج رفته و صبح روز عرفه را درك كرده است. در حالي كه مردم از مني به سمت عرفات حركت كرده اند، آيا عمره ي او درست است و يا نه از دست رفته است؟ تا چه وقت عمره ي او درست است، اگر بخواهد عمره ي تمتع در اين حج انجام دهد در حالي كه روز و شب ترويه را درك نكرده است، تكليفش چيست؟ امام عليه السلام در پاسخ نوشت:

«فورا به مكه برمي گردد - ان شاءالله - و طواف مي كند و دو ركعت نماز طواف را مي خواند و سعي بين صفا و مروه را انجام مي دهد و تقصير به جا مي آورد، آن گاه براي حج احرام مي بندد و به موقف مي رود و با رئيس كاروان (اميرالحاج) برمي گردد...» [1] .



[ صفحه 125]



البته محرم شدن كسي كه حج تمتع مي كند در روز ترويه - روز هشتم ذيحجه - و خوابيدنش در مني شب نهم، و بيرون رفتن از آن جا به قصد عرفات، همه ي اينها مستحب است، نه واجب بلكه واجب، درك موقف است كه يكي از اركان حج است يعني بودن در عرفه از وقت زوال روز نهم تا غروب آفتاب، بنابراين هرگاه حاجي روز نهم وارد مكه شود، واجب است كه اعمال عمره را انجام دهد و بعد به عرفات كوچ كند، تا آن را درك كند - مطابق آن چه كه امام عليه السلام فرموده است.


پاورقي

[1] وسائل الشيعه: 8 / 213.