بازگشت

علي بن جعفر هماني


شيخ او را از جمله اصحاب امام هادي عليه السلام آورده و اضافه



[ صفحه 287]



مي كند كه او وكيل و مورد اعتماد امام بوده است [1] نجاشي مي گويد: او مسائلي از حضرت ابوالحسن العسكري عليه السلام دارد [2] شيخ او را جزو سفيران مورد ستايش آورده و مي گويد: وي مردي فاضل و مورد رضايت امام و از جمله وكلاي ابوالحسن و ابومحمد عليهماالسلام بوده است [3] احمد بن علي رازي، از علي بن مخلد ايادي نقل كرده مي گويد: ابوجعفر عمري نقل كرد و گفت: ابوطاهر بن بلال به زيارت حج رفت و ديد كه علي بن جعفر مشغول بخششها و انفاقهاي زيادي است و چون از حج برگشت، اين مطلب را خدمت ابومحمد عليه السلام نوشت. پس امام عليه السلام در حاشيه ي نامه ي او نوشت: ما به او دستور داده بوديم كه صد هزار دينار انفاق كند، دوباره همان قدر دستور داديم و او به خاطر اين كه موقعيت ما در بين مردم محفوظ بماند، از قبول و وارد شدن در كار ما در آن حدي كه ما ديگران را در آن حد وارد نكرده ايم، خودداري كرد. مي گويد: او بر امام عسكري عليه السلام وارد شد، امام دستور داد سي هزار دينار به او بپردازند [4] .

علي بن جعفر نزد امام عليه السلام، محترم بود، بين او و بين فارس اختلافي پديد آمد و نزاعي درگرفت، ابراهيم بن محمد، نامه اي به خدمت امام نوشت و اين جريان را به اطلاع امام رساند و از آن حضرت خواست تا تكليف او را روشن كند كه به كدام يك از آنها كمك كند، امام عليه السلام در پاسخ ابراهيم نوشت:

«چنين چيزي لازم به پرسيدن نيست و در چنين موردي شكي نيست كه مقام علي بن جعفر را - كه خداوند ما را به وسيله ي او بهره مند سازد - نمي شود با او مقايسه كرد، بنابراين در نيازمنديهاي خود به علي بن جعفر مراجعه كن و از فارس بترس و از دخالت او در كاري از كارهاي خود جلوگيري كن، تو



[ صفحه 288]



خودت و هر كس از مردم آن ديار كه از تو اطاعت مي كند، اين كار را بكنيد، زيرا آن چه به وسيله ي او، امر بر مردم مشتبه شده است به ما خبر داده اند پس به وي توجه نكنيد، ان شاء الله.» [5] .

و اختلافي بين علي و ابن قزويني رو داد، ابراهيم بن محمد همداني نامه اي به امام عليه السلام نوشته و او را از جريان مطلع ساخت و درخواست كرد كه تكليف او را مشخص كند كه از كدام يك پيروي كند، امام عليه السلام در پاسخ ابراهيم نوشت:

«چنين مطلبي نياز به سؤال ندارد و در مثل علي بن جعفر نمي توان ترديد كرد خداوند حرمت علي بن جعفر را بالاتر از آن كرده است كه با كسي چون قزويني مقايسه كنند! و نام هر دو را با هم ببرند، بنابراين در نيازهاي خود به علي بن جعفر مراجعه كن و مردم آن سامان را بگو كه در حاجات خود به علي بن جعفر مراجعه كنند و از قزويني بپرهيزند كه مبادا در كاري از كارهاي آنها دخالت كند، چون رياكاري او نزد مردم به ما رسيده است، و به او توجه نكنيد. ان شاء الله.» [6] .

ما در بحثهاي گذشته، دعاي امام عليه السلام را موقعي كه او در زندان بوده است نقل كرديم كه دعاي امام مستجاب گشت و او از زندان خلاص شد.


پاورقي

[1] رجال طوسي.

[2] رجال نجاشي.

[3] كتاب «الغيبة».

[4] رجال كشي.

[5] رجال كشي.

[6] رجال كشي.