بازگشت

رسالت عقل و خرد


امام هادي (ع) تأكيد مي كرد كه اسلام دين انديشه و خرد است و هر سخن و گفته اي بايست با عقل سليم سنجيده و گفته هاي بي اساس و خرافه از حقايق جدا شود. امام در بياني فرموده است كه معجزه پيامبران هماهنگ با زمان رسالت آنان است و معجزه پيامبر اسلام، سخن و گفتگو است و امروز خرد بزرگ ترين حجت بر خلايق است. ابن سكيت گويد: به ابوالحسن الهادي گفتم: چرا خداوند موسي بن عمران را با معجزه عصا و يد بيضا و ابزار جادوگري برانگيخت و عيسي را با طبّ و پزشكي و پيامبر اسلام (ص) را با ابزار سخن و خطبه.

امام فرمود: در روزگار بعثت موسي (ع) جادوگري رواج داشت و خداوند معجزه اي آورد كه در برابر آن ناتوان بودند و سحر آنان به وسيله آن باطل و حجت بر آنان ثابت شد. اينان نيازمند دانش طب بودند. پس خداوند آيتي آورد كه در برابر آن ناتوان بودند و به وسيله او مردگان زنده شدند و گنگ ها و بيماران مبتلا به پيسي به اذن خدا شفا يافتند و از اين راه حجت بر آنان آشكار شد.

خداوند محمد (ص) را در روزگاري برانگيخت كه خطابه در ميان مردم رايج بود. ابن سكيت گفت: به خداوند سوگند، همانند تو را هرگز كس نديدم. امروز حجت بر مردم چيست؟ امام فرمود: عقل به وسيله عقل، و خرد كسي كه بر خداوند دروغ مي بندد، از كسي كه خداوند را تصديق مي كند، شناخته مي شود. ابن سكيت گفت: به خدا سوگند، جواب راستين اين است. [1] .


پاورقي

[1] اصول كافي، ج1، ص24.