بازگشت

باب غيبت در سامرا


در اين خصوص مقاله اي در دست است كه ما را از هر جهت بي نياز مي كند و ما با اندك تلخيص و



[ صفحه 71]



تصرفي آن را مي آوريم، اميد كه مترجم محترم اين جسارت را بر ما ببخشند. [1] .

در شهر سامرا در «سردابي» كه به نام «غيبة المهدي» مشهور است، در چوبي زيبايي وجود دارد كه از دوره ي خليفه ي عباسي «الناصر لدين الله» به يادگار مانده است. اين اثر ارزنده و گرانبها كه از چند قسمت قطعه چوب هاي مشبك و آراسته به نقش و نگار و نوشته هاي زيبا و دلپذير ساخته شده، بيانگر دقت زياد و چشمگير در فن نجاري و نيز نهايت نازك بيني و ظريف كاري در ذوق هنري است. دانشمندان غربي موفق به ارزشيابي اين در نشده اند و اثري متناسب با ارزش هنري و تاريخي آن منتشر نكرده اند.

مسجد جامع نو سامرا در وسط شهر فعلي قرار گرفته است. كسي كه از دور به سامرا بنگرد، در وسط شهر دو گنبد خواهد ديد كه يكي از آن دو با كاشيهاي طلايي براق و ديگري با كاشي هاي رنگي بسيار زيبا پوشيده شده است. هر يك از اين دو گنبد به ساختمان مستقل و مجزا از ديگري تعلق دارد. گنبد بزرگ طلايي بر فراز ضريح مطهر و گنبد كوچك رنگي روي مسجد جامع قرار گرفته است.



[ صفحه 72]



ضريح مطهر كه قبر شريف امام هادي عليه السلام و امام عسكري عليه السلام را در خود جاي داده، در وسط ساختمان مستطيل شكلي ساخته شده است و از دو گوشه ي ضلع جنوبي آن، دو مناره، سر به فلك كشيده است.


پاورقي

[1] متن مقاله فصلي است از كتابي به نام «باب الغيبة» ط 1938 م، 1317 ش، بغداد، مديرية الآثار القديمه، كه بدون ذكر مؤلف كتاب، توسط آقاي مسلم صاحبي ترجمه و در مجلة ميراث جاويدان، سال دوم، شماره پنجم سال 1373 ص 84، چاپ شده است و ما چون به اصل كتاب دست نيافتيم از همان مجله نقل مي كنيم.