بازگشت

پيشگفتار


بسم الله الرحمن الرحيم

الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي محمد و آله الطاهرين

و لعنة الله علي أعدائهم و غاصبي حقوقهم و منكري فضائلهم و مناقبهم من الجن و الانس أجمعين من الأولين و الآخرين الي يوم الدين

استعمارگران از خدا بي خبر از روز اول بناي مخالفت گذاشتند. آن گاه كه قصه ي سقيفه ي بني ساعده را پي ريزي كردند، بنايشان بر اين بود كه از محمد و آل محمد عليهم السلام كسي را زنده نگذارند و همه را از صحنه ي روزگار بردارند. بعد از آن قصه بود كه دشمنان اهل بيت عليهم السلام در طول تاريخ همواره دست به جنايات هولناكي براي تخريب و از بين بردن آثار جاودان و ماندگار اهل بيت عليهم السلام زده اند... تا اين كه نوبت به تخريب بارگاه ائمه عليهم السلام در بقيع رسيد.

در تعاليم اسلامي حفظ آثار و معالم اسلامي باقي مانده از گذشته توصيه شده است. گورستان بقيع يكي از مهمترين و مقدس ترين مقابر نزد مسلمانان مي باشد. اين مقبره پوشيده از بوته هاي خاردار بود. نخستين شخصي كه در آن به خاك سپرده شد، صحابي، عثمان بن مظعون بود كه در مراسم خاك سپاري اين صحابي، پيامبر خدا صلي الله عليه و آله شركت نموده بود.

سپس در كنارش ابراهيم فرزند پيامبر گرامي صلي الله عليه و آله دفن شد، از اين رو مسلمانان جهت دفن مردگان خود در آن تمايل نمودند.

بوته ها را قطع كردند و آن را به گورستان تبديل نمودند. پيامبر گرامي صلي الله عليه و آله براي دفن شدگان در بقيع آمرزش مي طلبيد و مي فرمود:

«السلام عليكم، دار قوم مؤمنين و أتاكم ما تدعون غدا مؤجلون و انا ان شاء الله بكم لاحقون. اللهم اغفر لأهل بقيع الغرقد».



[ صفحه 6]



شاخص ترين و مشهورترين شخصيت هاي مذهبي كه در بقيع دفن شده اند عبارتند از:

1 - حضرت امام حسن مجتبي عليه السلام.

2 - حضرت امام علي بن الحسين زين العابدين عليهماالسلام.

3 - حضرت امام محمد باقر عليه السلام.

4 - حضرت امام جعفر صادق عليه السلام.

5 - به روايتي حضرت فاطمه عليهاالسلام.

6 - حضرت فاطمه بنت اسد عليهاالسلام.

7 - دختران پيامبر خدا صلي الله عليه و آله.

بقيع بر مبناي سيستم معماري اسلامي و به شيوه ي اسلامي جالب و زيبايي بنا شده بود و هر بيننده اي شيفته ي آن مي گشت، عده اي از سفرنامه نويسان مسلمان و عرب همچون ابن بطوطه و ابن جبير و سفرنامه نويسان خارجي و مستشرق، در كتاب هاي خود آن را به زيبايي توصيف كرده اند، و زمامداران مدينه منوره در طول تاريخ به آباداني آن اهميت ويژه اي مبذول مي داشتند.

هنگام برپايي نخستين دولت سعودي، آل سعود در سال 1220 هجري قمري (1805 م)، براي نخستين بار بقيع را ويران كردند. هنگامي كه اين دولت توسط دولت عثماني سرنگون شد، آنها با بهره گيري از همياري مسلمانان سرتاسر جهان، بقيع را به شكل زيبايي بازسازي كردند. در سال 1344 هجري قمري (1926 م) آل سعود پس از بر پا نمودن سومين دولت خود، شهر مدينه منوره را مورد يورش خود قرار دادند، به فتواي وعاظ سلاطين، پس از اهانت به ساحت مقدس ائمه ي اطهار مزارهاي مقدس ائمه ي اطهار و اهل بيت عليهم السلام را ويران كردند. اين حادثه منجر به عكس العمل شديد مسلمانان در داخل جزيرة العرب، عراق، ايران، مصر، هند، پاكستان و ديگر مناطق جهان گشت و مسلمانان خواهان بازسازي بقيع شدند. ابن سعود به دليل فشار مسلمانان وعده ي بازسازي بقيع را نمود، اما عملا هيچ گونه اقدامي در اين راستا ننمود.

بازگرداندن احترام و شكوه به مزار اهل بيت عليهم السلام و اصحاب پيامبر در بقيع و بازسازي آن مسئوليتي است كه بر عهده ي تمام مسلمانان است.

آري، آن گاه كه فاجعه ي جانگداز سامرا و تخريب حرم آل الله رخداد، حرمت



[ صفحه 7]



خدا را شكستند، آن روز كه جسارت به بقيع به گوش جهان اسلام رسيد، بسياري بر اين باور بودند كه اين جنايت هولناك افراطي متعصبانه ديگر تكرار نخواهد شد.

اما باز اين حادثه دردناك تكرار شد، ولي جنايتكاران و دشمنان اهل بيت عليهم السلام به زودي از چنين جنايات خود پشيمان خواهند شد و از حوادث مشابه در عراق پرهيز خواهند كرد. اما رخدادهاي سال هاي اخير در برخي از كشورهاي اسلامي به ويژه عراق نشان داد كه وهابي هاي پست مي خواهند با دين خدا عناد و لجاجت كنند و به خانه ي دو امام معصوم و مظلوم عليهماالسلام جسارت نمودند و حرمت خانه ي حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف را شكستند.

خداوند اين دشمنان قسم خورده را رسوا، سپس نابود خواهد فرمود. ان شاء الله.

اين حوادث ما را بر آن داشت كه در اين مورد و براي آشنايي مسلمانان با آن بارگاه هاي باشكوه كتابي بنگاريم، كتابي كه پيش روي شماست تلاشي در اين زمينه است.

اين كتاب در نه بخش تنظيم شده است:

بخش يكم: نگاهي كوتاه به زندگاني حضرت امام هادي عليه السلام

بخش دوم: نگاهي كوتاه به زندگاني حضرت امام حسن عسكري عليه السلام

بخش سوم: نگاهي كوتاه به زندگاني حضرت امام مهدي عليه السلام

بخش چهارم: نگاهي به فضايل بانوي بزرگوار حضرت نرجس عليهاالسلام

بخش پنجم: كراماتي از آستانه سامرا

بخش ششم: نگاهي كوتاه به كارنامه سياه ستمگران در هتك حرمت بارگاه امامان

بخش هفتم: نگاهي كوتاه به تاريخچه سامرا از گذشته تا كنون

بخش هشتم: آستانه مقدسه سامرا از گذشته تا كنون

بخش نهم: ادب زائر در آستانه مقدسه ي سامرا

اميد است اين عرض ارادت كوچك مورد قبول مهدي موعود حجت بن الحسن العسكري - عجل الله تعالي فرجه الشريف - واقع گردد. آمين رب العالمين.

اربعين حسيني عليه السلام سال 1428 ه ق مطابق با اسفند ماه سال 1385 ه. ش

قم - حرم اهل بيت عليهم السلام

علي رباني خلخالي



[ صفحه 8]



گشت ويران خانه ي صاحب زمان



قلب قلب عالم امكان شكست

داربست خانه ي ايمان شكست



انبيا و اوليا در اضطراب

بارگاه عسكريين شد خراب



منهدم شد بيت رب العالمين

كعبه ي آمال خير المرسلين



گشت ويران مخزن كنز وجود

مدفن گنجينه ي غيب و شهود



زين مصيبت مي تپد عرش برين

گرد غم بنشسته بر رخسار دين



كاين خرابه مركز علم و هدي است

خانه ي مهدي موعود خداست



الأمان از اين مصيبت، الأمان

گشت ويران خانه ي صاحب زمان



سراينده: حضرت آيت الله العظمي وحيد خراساني «مد ظله» [1] .


پاورقي

[1] ثواب اين سروده را به روح حجت الاسلام و المسلمين حاج سيد علي فاضلي مدرس بلخابي رحمه الله اهدا مي كنيم.