بازگشت

مشهورترين القاب امام


اسم شريف آن جناب علي بود، و كنيت ابوالحسن، و چون حضرت امام موسي و امام رضا عليهما السّلام را نيز ابوالحسن مي گفتند، از جهت تعيين، آن جناب را ابوالحسن الثّالث مي گويند چنانچه حضرت امام رضا عليه السلام را ابوالحسن الثّاني و گاهي هم مكان ثالث ماضي يا هادي يا عسكري ذكر مي كنند، چون سرّ من رأي را براي لشكر بنا كردند، آن را عسكر مي گفتند، و امام علي نقي و امام حسن را به سبب سكناي آن بلده، عسكري مي ناميدند.
آن حضرت و فرزند گرامي اش امام حسن عليهما السّلام به عسكريين شهرت يافتند، زيرا خلفاي بني عباس آن ها را از سال 233 به سامرّاء (عسكر) برده و تا آخر عمر پربركتشان در آنجا، آن ها را تحت نظر قرار دادند.
/پاورقي – يافعي در مرآه الجنان ج 1 ص 160 با اشاره به فوق دليلي شهرت./
سامرّا به عسگر را آن دانسته كه معتصم خودش با لشگرش بدانجا انتقال يافت
/پاورقي – تذكره الخواص – ص 359، معاني الاخبار – ص 65، (علل الشرايع – 1 – 241/

مشهورترين القاب امام دهم

مشهورترين القاب آن حضرت نقي و هادي است. (گاهي آن حضرت را نجيب و مرتضي و عالم و فقيه و ناصح و امين و مؤتمن و طيب و متوكّل مي گفتند) و لكن لقب اخير را آن حضرت مخفي مي كرد و اصحاب خود را فرموده بود از اين لقب اعراض كنيد به جهت آن كه لقب خليفه متوكّل علي اللّه بود در آن زمان.
/پاورقي – منتهي الآمال، شيخ عباس قمي، ج 3، ص:1836/
از جمله القاب آن حضرت يكي نقي است يعني پاكيزه از جميع عيوب، و اين اشارتست به عصمت و طهارت آن حضرت و پاكيزگي از عيوب حسبي نسبي با آنكه آن حضرت نقاوه و برگزيده ائمه عظام و اجداد كرام خود است. ديگر از القاب آن. حضرت هادي است زيرا كه او را نماينده مردمان است.
/پاورقي – وسيله الخادم إلي المخدوم، الخنجي، ص:182/

هادي چه كسي است؟

تأملي در معني و مفهوم (هادي) كه معروف ترين لقب آن بزرگوار است، بسياري از حقايق را روشن مي سازد.
هدايت در كتب لغت دو معناي (ارائه طريق) و (رساندن به مقصد و مطلوب) را در بردارد، و معمولاً در ارائه راه مطلوب و مثبت به كار مي رود.
در فرهنگ قرآن و عترت هدايت و هادي، بار مفهومي و معنايي بسيار عميق تر از رهنماي جغرافيايي دارد. شناخت راه، شناخت مقصد، شناخت امت و كاروانيان همراه، شناخت موانع و مشكلات مسير، شناخت دزدها و گردنه ها، ايجاد انگيزه براي حركت، دميدن روح استقامت در رهروان، حفظ اتحاد و هماهنگي كاروان، حمايت و حفاظت از جان و مال و حقوق كاروانيان وظيفه دليل و رهنماي كاروان و بخشي از مفهوم (هادي) در فرهنگ اسلامي است.
امام هادي، حضرت علي بن محمد النقي و معروف به ابن الرضا عليه السلام خورشيد نورافشاني بود كه از سال هاي 220 ق تا سال 254 رسالت رهبري و هدايت امت بزرگ اسلامي را بر دوش داشت و حدود سي و چهار سال ناخداي كشتي اسلام در ميان امواج وحشتناك عصر عباسي بود.
هادي آل محمد عليه السلام هم قبله را به خوبي مي شناخت، هم قبيله را، هم مردم را، هم مردان ساحت سياست را، او راه دست يابي به مقام قرب خدا را از اولياي او آموخته بود. از حيله ها و نيرنگ ها و مطامع و خواسته هاي دشمنان توحيد و عدالت آگاه بود.
در روزگاري كه جهل و غفلت عمومي از يك سو و شهوات و شبهات حكومتي از سوي ديگر، فضاي زندگي را از ظلمت و ظلم پر كرده بود و به دست گرفتن شمعي كوچك هم، گناهي بزرگ تلقّي مي شد، هادي امت، خورشي دوار بر آفاق زندگي بشريت تابيدن گرفت و بشريت مظلوم و حق طلب را از افتادن در پرتگاه هواپرستي و جهالت و چاهسار بيداد و كفر و شرك و نفاق مصون داشت.
آن جناب را ابوالحسن الثّالث مي گويند چنانچه حضرت امام رضا عليه السلام را ابوالحسن الثّاني و گاهي هم مكان ثالث ماضي يا هادي يا عسكري ذكر مي كنند، چون سرّ من رأي را براي لشكر بنا كردند، آن را عسكر مي گفتند، و امام علي نقي و امام حسن را به سبب سكناي آن بلده، عسكري مي ناميدند
هادي عليه السلام دهمين رهبر آسماني است كه از سوي پيامبر گرامي صلي الله عليه وآله براي اداره امور امت اسلامي معرفي شده است. از نگاه پيروان اهل بيت عليهم السلام امامت و رهبري جامعه تا دوازده نسل بر اساس فرمان الهي و پيامبر صلي الله عليه وآله و امامان قبلي تعيين و به جامعه معرفي شده اند، در اين زنجيره نوراني امام علي النقي معروف به امام هادي و ابوالحسن ثالث دهمين خورشيد هدايت امت اسلامي است.

داغي سنگين

ابودعامه مي گويد: به عيادت حضرت هادي رفتم آن بزرگوار فرمودند: چون به عيادت من آمدي بر من حقي پيدا كرده اي، براي اداي حقت روايتي از پدرم كه از پدرانش و از اميرالمؤمنين و او از رسول اكرم عليه السلام نقل كرده است مي گويم:
قال رسول الله الايمان ما وقّدته القلوب وصدقته الاعمال.
ايمان چيزي است كه در دل جايگزين شده است و اعمال، گفتار و كردار آن را تصديق مي كند.
از اين جهت در قرآن شريف و روايات اهل بيت فراوان ديده مي شود كه از افرادي كه مرد عمل نيستند سلب ايمان شده است.

***