بازگشت

والباب المبتلي به الناس من اتيكم نجي ومن لم ياتكم هلك


و شما (ائمه طاهرين) درگاهي هستيد كه مردم بدان آزمايش مي شوند. هر كه نزد شما آمد، نجات يافت و هر كس نزد شما نيامد، هلاك شد.

اين فراز اشاره به «باب حطة» در قوم بني اسرائيل دارد كه آن قوم به «باب حطة» امتحان شدند.

اين باب، دري بود كه بني اسرائيل مي بايست با خضوع، و در حال ركوع يا



[ صفحه 91]



سجود، از آن عبور كرده و مي گفتند: «حطة» يعني «خداوندا ما را مورد عفو و بخشش خود قرار ده». قوم بني اسرائيل وقتي به آن در (كه گفته شده در شام، دهكده اريحا و يا درب هشتم بيت المقدس است) رسيدند، ديدند آن درب بسيار بلند و عظيم است. بسياري از افراد قوم بني اسرائيل گفتند: با اين درب بزرگ، احتياجي به ركوع و سجود نيست و ما گمان مي كرديم درب، كوچك است و براي رد شدن از آن ناچاريم خم شويم. لذا بعضي با حالت راست قامت وارد شدند. برخي نيز براي آنكه متدينين را به تمسخر گيرند و علنا مخالفت كرده باشند، به درب پشت كرده وارد شدند. بعضي حتي «حطة» بر زبان جاري نساختند و عده اي نيز نافرماني بيشتري كرده، «حنطه» به معني «طلب گندم» را بر زبان آوردند. عده بسيار كمي از امتحان خداوند سربلند بيرون آمده، فرمان خداوند را كاملا اطاعت كردند. به تفسير آيات 58 و 59 سوره بقره مراجعه شود.

امامان معصوم عليهم السلام، همانند «باب حطة» در ميان مسلمانان هستند و همان گونه كه قوم بني اسرائيل با آن درب آزمايش شدند، مسلمانان نيز با وجود امامان آزمايش مي شوند.