بازگشت

چرا از مرگ هراسانند؟


از حضرت امام هادي - عليه السلام - پرسيدند: چرا برخي از مسلمانان مرگ را ناخوش مي دارند؟ حضرت پاسخ داد:

«لانهم جهلوه فكرهوه، و لو عرفوه و كانوا من اولياء الله عزوجل لأحبوه، و لعلموا ان الآخرة خير من الدنيا..».

«زيرا آنان از حقيقت مرگ بي خبرند لذا آن را ناخوشايند مي شمارند، و اگر آن را مي شناختند و خود از اوليا و دوستان خداوند بودند، مرگ را دوست مي داشتند و مي فهميدند كه آخرت بهتر از دنيا است...».

سپس حضرت متوجه اصحاب خويش گشته و فرمود: «چرا كودك و ديوانه از خوردن داروهاي شفابخش و درمانگر امتناع مي كنند؟».



[ صفحه 191]



آنان پاسخ دادند: زيرا منافع و فايده ي داروها را درك نمي كنند و نمي شناسند.

حضرت فرمود: «سوگند به آن كه محمد را به حق به پيامبري برانگيخت! هر كس خود را براي مرگ آماده كرده باشد (و توشه ي راه را همراه خود كند) مرگ را سودمندتر از اين داروي شفابخش كودك بيمار و ديوانه خواهد يافت. اگر اين جاهلان مي دانستند مرگ، آنان را به چه سرانجام نيكويي مي رساند خواستار آن مي شدند به همان شدتي كه عاقل دورانديش خواهان دارو براي دفع آفات و حفظ مي گردد» [1] .

در حديث ديگري امام حقيقت مرگ را آشكار ساخته و بر آن است كه مؤمن شايسته است هنگام مرگ آرامش خود را حفظ كند و غمگين نگردد. حضرت به عيادت يكي از اصحاب خود رفت همين كه وارد خانه اش شد او را از ترس مرگ گريان يافت، امام او را مخاطب ساخته فرمود:

«اي بنده خدا! بدان جهت از مرگ هراساني كه آن را نمي شناسي، اگر بدنت چرك و كثيف شود و از كثافت و انبوهي چرك ها آزرده شوي زخم و دمل نيز در تنت به وجود آيد و بداني شستشوي تن در حمام تمامي اين آلودگي و زخم هاي چركين را از بين مي برد آيا نمي خواهي به گرمابه بروي و خود را پاك و آسوده سازي؟ يا اين كه ترجيح مي دهي تنت همچنان چرك باشد و به حمام نروي؟».

بيمار بسرعت پاسخ داد: آري يابن رسول الله - درود و رحمت خداوند بر تو و خاندانت باد - قطعا به حمام خواهد رفت.

حضرت پاسخ داد: «مرگ در حقيقت همين حمام است كه آخرين آلودگي هاي گناهانت را پاك مي كند و جرائم اعمالت را مي زدايد و هنگامي كه مرگ به سراغت آمد و تو را فراگرفت از هر رنج و شكنجه اي آسوده



[ صفحه 192]



مي گردي و به همه ي شادي ها و آمال خود مي رسي».

بيمار آرام شد و آماده ي پذيرش مرگ گرديد و از فرمان خداوند خشنود گشت [2] .

خواب مرگ، رنج ها و اندوه مؤمن را از بين مي برد و او را در خانه تنعم و بهشت برين جاي مي دهد.


پاورقي

[1] معاني الاخبار صدوق.

[2] معاني الاخبار صدوق.